Tavaly már párommal elindítottuk a mézeskalács készítésének hagyományát, amely idén karácsonykor folytatódott. Habár a tavalyi mézeskalács finom volt és jól is sikerült, én mégis úgy éreztem, hogy a mézeskalács recept kutató munkámat el kell mélyítenem, és hát mi is lehet megfelelőbb hely, mint egy női közösségi portál: a Nők Lapja blogjában olvastam a szuperebbnél szuperebb tippeket, amikor is rátaláltam a tökéletes receptre, amelyet Milner Angéla profi mézesbábos tett közzé. A mézeskalács tökéletes lett! Puha, omlós és igazán mézes! Álmaim mézeskalácsa! És habár eddig nálunk itthon nem volt hagyománya a mézeskalács sütésnek, idén szüleimet teljesen elbűvölte a mézeskalács illat, amely belengi az egész lakást, ugyanis mindenhol helyeztem el egy kis tálban és a karácsonyfánkat is azzal díszítettük. A kimaradt írókából pedig habkarikák készültek.
Mindenkinek boldog, békés, szeretetteljes karácsonyt kívánok!
Angéla receptje, amit én fél adagra redukáltam:
- 500 gr liszt
- 100 gr porcukor
- 0,5 csomag szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrült szegfűszeg
- 250 gr méz
- 60 gr vaj
- 1 tojás
Íróka ehhez az adaghoz, ha mézeskalács házat is építünk:
- 2 tojás fehérje
- 400 gr kristálycukor porrá őrölve (nem, a porcukor nem ugyanolyan minőség!)
Elkészítés:
- A száraz anyagokat összekeverjük egy nagy tálban.
- Egy másik tálban az olvaszott vajhoz hozzákeverjük a mézet.
- A mézes vajat ráöntjük a lisztes keverékre, majd ráütjük a tojást és alaposan elkeverjük fakanállal (nem kézzel). Lágy tésztát kell kapni. Ha nem elég lágy akkor meleg vízzel rásegíthetünk. (nekem tökéletes volt az állaga.
- Gombócot formálunk, lefedjük és elrakjuk éjszakára pihenni (nem kell hűtőbe). Akár több napig is állhat, Angéla szerint annál jobb lesz a tészta.
- Másnap (vagy később) elővesszük és jó alaposan belisztezett deszkán lisztes nyújtófával kinyújtjuk, szaggatjuk.
- 150°C-ra előmelegített sütőben, sütőpapíros tálcán 5 perc alatt (légkeverésesen) megsütjük. Nekem a 6. percnél már pirult a tészta és keményebb is lett.
- Hagyjuk teljesen lehűlni őket, majd egy éjszakán át hagyjuk szobalevegőn száradni mielőtt írókázzuk.
Az íróka összeállítása:
- A tojásfehérjéket alacsony fokozaton elkezdjük verni, és közben lassan, folyamatosan hozzáadjuk a finom porrá őrölt cukrot, s közben emeljük a fokozatot. Keménynek kell lennie, olyannak, ami nem folyik le könnyen a spatuláról.
- Egy viszonylag vastag anyagú zacskóba töltjük (például fagyasztós zacskó aminek légzáró a szája), a végét összegumizzuk és vágunk rajta és nagyon-nagyon pici lyukat. Jó írókázást!
A mézeskalács készítés időigényes, és türelemet és odafigyelést igényel, de mindeközben nagyon szuper móka is, főleg, ha az ember a családja körében teheti mindezt, bevonva a többieket is. Itt nem a tökéletes végeremény a lényeg, hanem a hangulat megragadása. Nálunk megtörtént.
Még egyszer Mindenkinek boldog, békés karácsonyt kívánok!
a szódabikarbóna hány grammos csomagban volt? köszi előre is :)
VálaszTörlésxenasi, 12 grammos! Jó sütögetést!
VálaszTörlés