Először is leszögezném, hogy a címben a "húsos" csak azért található, mert párom igencsak furcsa szögben húzza fel azt az édesen bozontos szemöldökét ha valami húsmentes menüt tervezek. A hússal a mai napig úgy vagyok, ahogy kislány koromban voltam (tudom- tudom, nem is volt olyan rég): megvagyok vele.
Vissza a Hortobágyi palacsintához, amikor kislány voltam a palacsinta sokszor vendég volt a konyha asztalunkon, Édesanyám sokféleképp készítette el. A palacsintának alapvetően nem vagyok nagy rajongója, be kell valljam csak azt szeretem amit én készítek el (no meg Édesanyám, mert ő is így készíti). Én a francia crépes recepje alapján készítem a palacsintát, teflon serpenyőben olaj nélkül sütöm vékonyra, így nagyon könnyű lesz a tésztája. Mióta egyetemistaként csak ritkán jutok haza, elkezdtem főzögetni magamtól ezt-azt (a közhiedelemmel szemben: nem, nem lehet pizzán élni évekig). Aztán egyszer amikor már nagyon honvágyam volt, eszembe jutott ez a jó öreg Hortobágyi palacsinta, amit feledékenységem okán majdnem hogy száműztem konyhámból. Azóta is akkor készítem, amikor már nagyon honvágyam van.
Hozzávalók (8 nagy palacsintához):
- 12 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl szénsavas víz
- 1 ek olaj
- csirkemell
- gomba
- vörös hagyma
- vaj / zsír (én kacsazsírt használtam)
- só
- bor
- vegeta mix
- piros paprika / Erős pista
- tejszín
- Lisztet belerakom egy nagyobb üveg tálba és jól összekeverem a sóval.
- Ezek után mehet bele a tojás és tojás sárgája, a tej a vízzel elkeverve és az olaj.
- Az egészet úgy ahogy van egy habverővel alaposan összekeverem. Kisüthetem.
- Üvegesre párolom a hagymát (egy kis házi kacsazsíron), majd mehet rá a csirkemell és a gomba.
- Átsütöm, átforgatom, majd mehet rá a habarás ami a tejszínből, sóból, borsból és pirospaprikából áll. Összefőzöm.
- Kiveszek egy kicsit a szaftból, majd megtöltöm vele a palacsintákat amiket egy sütésre alkalmas edénybe helyezek.
- A szaftot a serpenyőbe rakom és felöntöm még tejszínnel és ízes szerint fűszerezem.
- Ráöntöm a palacsintára és mehet is a sütőbe.
- 150 fokon sütöm.
Imádom!
VálaszTörlésÉs nagyon tetszenek a képeid is, és a blogod is szépen alakul!:)
Köszönöm szépen! Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!
VálaszTörlés