Oldalak

péntek, december 11, 2009

Hortobágyi húsos palacsinta


Először is leszögezném, hogy a címben a "húsos" csak azért található, mert párom igencsak furcsa szögben húzza fel azt az édesen bozontos szemöldökét ha valami húsmentes menüt tervezek. A hússal a mai napig úgy vagyok, ahogy kislány koromban voltam (tudom- tudom, nem is volt olyan rég): megvagyok vele.

Vissza a Hortobágyi palacsintához, amikor kislány voltam a palacsinta sokszor vendég volt a konyha asztalunkon, Édesanyám sokféleképp készítette el. A palacsintának alapvetően nem vagyok nagy rajongója, be kell valljam csak azt szeretem amit én készítek el (no meg Édesanyám, mert ő is így készíti). Én a francia crépes recepje alapján készítem a palacsintát, teflon serpenyőben olaj nélkül sütöm vékonyra, így nagyon könnyű lesz a tésztája. Mióta egyetemistaként csak ritkán jutok haza, elkezdtem főzögetni magamtól ezt-azt (a közhiedelemmel szemben: nem, nem lehet pizzán élni évekig). Aztán egyszer amikor már nagyon honvágyam volt, eszembe jutott ez a jó öreg Hortobágyi palacsinta, amit feledékenységem okán majdnem hogy száműztem konyhámból. Azóta is akkor készítem, amikor már nagyon honvágyam van.

Hozzávalók (8 nagy palacsintához):
  • 12 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl szénsavas víz
  • 1 ek olaj
Raguhoz:
  • csirkemell
  • gomba
  • vörös hagyma
  • vaj / zsír (én kacsazsírt használtam)
  • bor
  • vegeta mix
  • piros paprika / Erős pista
  • tejszín



Palacsinta elkészítése:
  1. Lisztet belerakom egy nagyobb üveg tálba és jól összekeverem a sóval.
  2. Ezek után mehet bele a tojás és tojás sárgája, a tej a vízzel elkeverve és az olaj.
  3. Az egészet úgy ahogy van egy habverővel alaposan összekeverem. Kisüthetem.
Ragu elkészítése:
  1. Üvegesre párolom a hagymát (egy kis házi kacsazsíron), majd mehet rá a csirkemell és a gomba.
  2. Átsütöm, átforgatom, majd mehet rá a habarás ami a tejszínből, sóból, borsból és pirospaprikából áll. Összefőzöm.
  3. Kiveszek egy kicsit a szaftból, majd megtöltöm vele a palacsintákat amiket egy sütésre alkalmas edénybe helyezek.
  4. A szaftot a serpenyőbe rakom és felöntöm még tejszínnel és ízes szerint fűszerezem.
  5. Ráöntöm a palacsintára és mehet is a sütőbe.
  6. 150 fokon sütöm.

2 megjegyzés:

  1. Imádom!
    És nagyon tetszenek a képeid is, és a blogod is szépen alakul!:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!