Oldalak

szombat, október 31, 2009

Amerikai répatorta


Csütörtökön volt a születésnapom, melyet a szívemnek legkedvesebb emberrel tölthettem: A Kedvesemmel. Azonban születésnap nem múlhat el torta nélkül, melyet idén én vágytam elkészíteni. Választásom a répatortára esett, melyet PastryPal honlapján olvastam. Már régóta szemeztem vele, hát itt volt a tökéletes alkalom. Nagy örömem leltem életem első tortájának sütésében, azonban be kell valljam, hogy nekem az amerikaiak túlságosan is édes szájúak, ezért legközelebb csak a megadott cukormennyiség 2/3-át fogom felhasználni. Ettől függetlenül, a torta egyszerűen mennyei! Ami viszont rendkívül érdekes, hogy a répatorták általában olajjal készülnek, míg ez az egy vajjal készül, mely nagyon kellemes plussz aromát ad neki, azonban egyáltalán nem száraz (mintahogy némelyik répatorta a cukrászdákban), hanem puha, omlós, dús. A krémsajt pedig a tökéletes választás a torta ízparádéjának símógató enyhítésére. Bármilyen alkalomra, vagy csupán a gyönyörű őszi idő ünneplésére, egy forró kávéval, reggel-este, a megfelelő választás.

Hozzávalók a tortához:

  • 224 gr cukor
  • 224 gr barna / nád /melaszos cukor
  • 224 gr vaj
  • 4 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tk narancslé
  • 2 tk citromlé
  • 420 gr liszt
  • 1 1/4 tk sütőpor, szódabikarbóna, só
  • 2 tk fahéj
  • 450 gr lereszelt répa
  • 140 gr durvára vágott dió
  • 140 gr arany mazsola
A sajtkrémhez:
  • 450 gr szobahőmérsékletű krémsajt
  • 112 gr szobahőmérsékletű vaj
  • 336 gr porcukor
  • 2 tk vanília aroma


Elkészítés:
  1. A tortához, a vajat és a cukrokat robotgéppel közepes fokozaton keverjük habosra.
  2. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük el.
  3. Alacsony fokozaton keverve adjuk hozzá a citrom és narancshéjat.
  4. Keverjük össze külön edényben a lisztet, sót, szódabikarbónát, fahéjat és sütőport, majd kis adagokban adjuk a vajas krémhez, közben alacsony fokozaton keverve. Ne keverjük túl!
  5. Adjuk hozzá a reszelt répát, durvára vágott diót és mazsolát.
  6. Adagoljuk két nagy, sütőpapírral bélelt sütőformába, majd rakjuk 175°C-ra előmelegítet sütőbe, kb. 35-40 percre. Tűpróbával kiderül, kész-e.
  7. A krémhez, verjük a szobahőmérsékletű vajat habosra közepes fokozaton.
  8. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű krémsajtot, keverjük simára.
  9. A porcukor és a vanília aroma következik, amit alacsony fokozaton keverünk a sajtkrémhez, míg sima nem lesz.
  10. Ha a torta kihűlt, megkenhetjük a sajtkrémmel, és összeállíthatjuk. Rakjuk pár órára hűtőbe, úgy szebb és könnyebb lesz szelni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!