Régóta szemeztem a zöld turmixokkal, melyek számomra egészen az újdonság erejével hatottak, mikor rájuk bukkantam a neten, pedig már nem számítanak újságnak - külföldön legalábbis. Elkészítettem hát az enyémet is, úgyis spenót lázban égtem. Úgy döntöttem dobom a magtejeket és a zöld tea frissítő erejét ötvözöm az anász édességével és a banán krémességével. Jól döntöttem, ugyanis egy kellemes, frissítő turmixot kaptam, ami energiával töltött fel és rengeteg C-vitaminnal.
A spenót felhasználásakor fontos tudni, hogy a spenótot mindig le kell forrázni, pontosan min. 1 percig forrásba lévő vízben kell forralni, szigorúan fedő nélkül, ugyanis ilyenkor a vízbe eltávozik az oxálsav legalább 50%-a. Így édesebb lesz az íze a spenótunknak.
Miért szeretjük a spenótot?
- A világ legegészségesebb zöldségei közé tartozik, ezek között is az élen jár,
- 18dkg spenótban mindössze 41 kalória van, de
- 22 vitamin és ásványi anyagot tartalmaz,
- szuper cölikáliában szenvedőknek vagy antibiotikum szedés után, ugyanis segíti a bél szöveteinek felépülését,
- hatékony rák megelőző anyagokat tartalmaz (flavonoidok),
- véd a gyulladások ellen,
- antioxidáns bomba, így szuperul védi az ereinket, vérnyomásunkat, de kiváló bőrszépítő is (a C vitamin a legjobb kollagén építő anyag),
- védi a szemünk egészségét, megelőzi az öregkori látás-romlást,
- erősíti a csontokat.*
Biztos vagyok benne, hogy még sokáig sorolhatnánk a spenót áldásos egészségügyi hatásait, de úgy vélem ez már bőven meggyőz mindenkit - ha pedig ez sem, hát akkor Popey bicepsze biztosan!
Legközelebb a spenót származásáról olvashattok nálam.
Ananászos zöld smoothie
Hozzávalók 2 személyre
1/2 érett banán
1/4 érett ananász
2 dkg spenót
2 dl hideg zöld tea
Kb. fél liter vizet forralunk, és beledobjuk a spenótot. Egy-két percig főzzük, majd leszűrjük; minél kevesebb víz maradjon rajta. Ezután a többi hozzávalóval együtt simára turmixoljuk. Lehűtve fogyasszuk.
*Forrás: http://whfoods.org/genpage.php?dbid=43&tname=foodspice
Szia, forralas nelkul is lehet?
VálaszTörlésIll. egy tipp,talan masok is szivesen olvasnanak egy bevasarlolistat Toled,gymolcsok,viz,hus rendben,de a magok,pelyhek,zoldsegek,olajok,cukor helyett mit,vannak ? bennem.
Koszonom.
Szia! Amint írtam is, fontos a forralás, de tényleg csak szó szerint 1 percig kell, aztán szigorúan leönteni a vizet és nem felhasználni semmire. Sokkal jobb íze lesz a spenótnak, mivel igen magas koncentrációban vannak benne savak.
TörlésBevásárlólista?
Az enyém az valahogy így szokott kinézni:
(fejben sorba megyek a Tesco Metron)
- banán, (legalább 4)
- mango
- ananász
- alma (legalább 6)
- piros csilli paprikák
- gyömérgyökér
- kezeletlen citromok
- kaliforniai paprika (3db)
- koktélparadicsomok
- cukkini/padlizsán/tök (butternut squash) mindig van itthon
- tojások
- sózatlan vaj (mert én néha használom - okok az IQ tuningban)
- hús
- glutén-mentes zabpehely (itt ilyen létezik, és ritkán használom)
- kókusztej
- aszalt almakarikák (finomabb, mint otthon)
- Medjool datolyák
- kókusz/mandula/dió/kesu
- méz
- cukormentes lekvár (otthon is van: St Dalfour)
- 85%-os Tescos étcsoki (nincs benne tej/glutén és irtó keserű)
Ételek terén ennyi. Remélem ez megválaszolta a kérdésedet! :)
szia, erről még nem hallottam, hogy a spenótot forralva kéne a zöldturmixba tenni. Épp ellenkezőleg.
VálaszTörlés"Főzéskor a spenótban lévő hőérzékeny folsav megsemmisül. A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav szintézishez és a magzati fejlődéshez. Csökkenti a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. Hiánya idegbántalmakat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, gyakori fej- és izomfájdalmakat, korai őszülést okozhat, növeli a fekélyképződési hajlamot.
A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, ellenkezőleg az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Emellett emésztésserkentő is. A spenót nagymennyiségű B vitamintartalmának köszönhetően, besegít az elfogyasztott táplálék felszívódásába és érvényesítésébe, a zsír és a szénhidrát megemésztésébe."
Idézet a 811 fórumból. OK, nem egy tudományos mű, ez is csak egy "laikus" véleménye, de gondolom alaposan utánanézett ő is és nem magától találta ki.
Tűzkő!
TörlésKöszönjük szépen az érdekes információt! Hát, innentől mindenki maga döntse el, hogyan készíti a spenótot. :)
Én azért maradok a forralás mellett, ugyanis nekem már nagymamám is így csinálta az összes spenótos ételt, és Édesanyám is, és bízom az öregek tudásában. :)
Koszonom a listat.
VálaszTörlésPanna, Te a spenót szárát bele szoktad tenni a turmixba, ételbe stb.? Bocsánat, ha butaságot kérdezek, de ha zsenge a spenót (szára), akkor nagy gond nem lehet, ha felhasználjuk azt is. Hogy gondolod?
VálaszTörlésAmúgy az én anyukám is mindig leforrázza a spenótot.
Általában levágom a szárát, de például én, amit itt veszek annak nincs nagy szára ezért nem vágom le. Nem látok ellenérvet a felhasználásával kapcsolatban. :)
TörlésSzia! Tudom, hogy fura, de én a spenótot is és a sóskát is leginkább nyersen szeretem. Forrázás, főzés nélkül, harsogó frissen csak úgy, vagy egy salátába. Nézegetem a Te spenótos receptjeidet is, az egyetlen ellenérzésem az édes kivitellel van, az édesítés nekem nem megy a zöldségekhez. Különbözőek vagyunk:) De jó Nálad mindig körülnézni!
VálaszTörlésEz érdekes, igen, mert mindenhol azt olvastam, hogy azt tanácsolják, hogy forrázva fogyasszuk és nekem mindkét nagymamám is így készítette és így öröklődtek a receptek spenóttal. :) Igen, különbözőek vagyunk, de ettől érdekes! Köszönöm, hogy leírtad!
VálaszTörlés