Egy doboz mascarpone figyel a hűtőmben már egy hónapja, és az óra pedig ketyeg…kezdeni kellene vele valamit - gondoltam. Nem akartam tiramisut készíteni, végre valamit újítani szerettem volna, s ekkor jött az ötlet: legyen belőle fagyi! Az idő egyre melegszik - ha indok kell, de nekem nem kell: fagyi mindig jöhet!
Mivel málnám is van bőven a fagyasztóban, ezért rögtön tudtam, hogy kettejükből tökéletes páros lesz. Nem kevés pisztácia és Amaretto likőr kíséretében, bemutattam őket egymásnak, és első látásra szerelem lett! Voila!
Hozzávalók: David Lebovitz vanília fagyija alapján
- 250 ml tej (3.8%)
- 250 ml tejszín
- 5 tojás
- 250 ml mascarpone
- 2 ek Amaretto likőr
- 150 g nádcukor
- 3 maroknyi málna összeturmixolva
- Miközben a tejet felmelegítem a cukorra, a tojássárgájákat fehérre verem habverővel.
- A cukros tejet lassan a tojássárgájához öntöm, közben verve habverővel - nehogy rántotta legyen.
- A tejes-cukros-tojást vissza a lábosba és kis lángos krémmé főzöm, folyamatos! Kevergetés mellett, hogy a spatulán maradjon.
- A tejszínt összekeverem a mascarponéval, majd hozzáöntöm szűrőn keresztül a tojásos tejet. Kihűtöm. Mikor kihűlt, hozzáadom a 2 ek mandula likőrt. Az alkohol csökkenti a fagylalt olvadáspontját, ezáltal krémesebb lesz a fagylalt.
- Berakom a fagyasztóba, és kb. 45 perc után habverővel / turmix géppel megkavarom, hogy feltörjem a jégszilánkokat. Ezután a keverést megismétlem 30 percenként kb. 5x. Az utolsó keverésnél belerakom a málnát és nagyjából kavarok rajta egy párat, hogy márványos legyen.
Anyám, ez valami gyönyörűűűűűűűű! Jesszusom, de pazar!:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Hát még az íze... épp most kanalaztam el két gombócot! És ami a meglepő, hihetetlenül krémes. Sokkkkkkal finomabb, mint a bolti fagyi! Nem mellékes, hogy legalább tudom mi van benne (és nem por!).
VálaszTörlésCsodaszép!!!!
VálaszTörléswow this looks amazing!!! I can't wait until it's summer and I can make this!
VálaszTörlésGemma,
VálaszTörlésthanks for commenting, I'm telling you, this ice cream is just divine! This is far the best I've ever tasted.