Here you can find the english version: Chocolate-orange cake
Egy éves lettem! El sem hiszem! Mindenkinek nagyon köszönöm, aki követ, aki megnéz néha és aki hozzászólást ír!
Sokat gondolkoztam rajta, hogy mi lenne a megfelelőbb torta a blogom első születésnapjára, és mint minden agyalásnak, nekem is megvoltak az üres pontjaim, majd jött a megvilágosodás: narancsos-csoki torta! És természetesen új (és végleges) életmódunknak megfelelően paleo!
Sokat gondolkoztam rajta, hogy mi lenne a megfelelőbb torta a blogom első születésnapjára, és mint minden agyalásnak, nekem is megvoltak az üres pontjaim, majd jött a megvilágosodás: narancsos-csoki torta! És természetesen új (és végleges) életmódunknak megfelelően paleo!
Amikor elindultam a konyha felé azt mondtam Páromnak: "Megyek, és elkészítem a világ legjobb tortáját!" - Nem túloztam, ez tényleg kényeztetés minden falatban!
A torta alapját képező csokoládés piskóta recepjének dícsérete Elana Amsterdamot illeti, aki egy nagyszerű glutén mentes oldalt vezet, ahol mandula liszttel dolgozik, és legtöbb receptjében cukor mentes is. A tészta ízvilága tökéletesen visszahozza, amire vágyunk egy csokoládé tortában: habos állag, mély kakaó íz, olyan, mintha olvadt csokoládéból állna, mégis cukor és csokoládé nélkül készült. Azonban az textúrája annyira habkönnyű, hogy igen gyengéd hozzáállást kíván, és bár én keresztben ketté szeltem, csakis erős idegzetűeknek ajánlom, mert nagyon lassúnak kell lenni. Ennek ellenére meg kell mondjam, a legjobb csokoládés piskóta, amit valaha ettem, cukorral vagy anélkül. És bár a recepten annyi változtatást eszközöltem, hogy az előírt agávé mennyiség 3/4-ét raktam bele méz formájában, még így is kissé édes a mi ízlésünknek. Még szerencse, hogy a krém kellemesen savanykás, így tökéletes kontrasztot ad a lágy piskótának.
A narancs krém teljes mértékben az én művem. Nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogyan készíthetnék 100%-osan paleo torta krémet, ami azt jelenti hogy cukor, tejtermék, glutén és lektin mentesen (lektint tartalmaz a rizs- és szójatej is). De nekiálltam este 10-kor és nem nyugodtam hajnali 1-ig, az eredmény pedig kárpótol minden fáradtságért: gazdag, krémes állag, igazán átható, selymes narancs íz. (Nem tart 3 óráig, csak kísérleteztem, kb. fél óra alatt megvan!) Minden, amit várhatok egy narancsos krémtől.
Azt hiszem mondanom sem kell, hogy a pillekönnyű csokoládés piskóta és a lágy narancskrém tökéletes párosítás. Igazi ünnepi torta.
Szülinapi kívánságom:
Azt kívánom, hogy minél többen tapasztalják meg a liszt-, cukor, és tejmentes életet, mert
ínycsiklandóan egészséges!
For my foreign readers, here is the english version: Chocolate-orange cake